Här kan du läsa om offentlig forskning som pågår hos Industridoktorn.
Offentligt finansierade forskningsprojekt särskiljs tydligt från vår övriga verksamhet genom att bidragen alltid särredovisas i vår ekonomiska bokföring enligt krav från finansiärerna och enligt lag gentemot Skatteverket för löne- och arbetsgivarkostnader.
Robotbaserade luktsystem för säkerhets- och försvarstillämpningar
Detta projekts syfte och mål är att integrera en nyutvecklad teknologi för detektering av gifter och sprängämnen i luft med vår nyligen färdigställda civila robotteknik för kemisk luftövervakning och anpassa denna för förvarstillämpningar. Den demonstrerade luftövervakningstekniken kan tillspetsat beskrivas som ett slags molnbaserat ”luktsinne” som samlar in data via kemiska övervakningsrobotar, placerade på olika platser, för att generera luktkartor i realtid för spårning och detektion av hot.
Projektet avser att resultera i en utökad förmåga att detektera relevanta ämnen såsom sprängmedel och gifter åt försvaret genom att en ny typ av detektionsprincip byggs in i den civila gas- och luftroboten, Gaston, lanserad 2024 för industriutsläpp. Den nya robotens förmåga att spåra och identifiera olika ämnen förväntas förbättras avsevärt jämfört med tidigare, även om tjänsterna som Gaston redan nu levererar på marknaden imponerar med funktioner som luktspårning och responskartor i realtid.
Projektet finansieras av Vinnova och Försvarsmakten inom Civil-Militärt Innovationsprogram, pågår under 9 månader fram till sommaren 2025 och innefattar, förutom egen forskning, deltagande i ett acceleratorprogram. Vinnova beskriver att finansieringen syftar till ”utveckling av teknik med dubbla användningsområden som har potential att bidra till att på banbrytande sätt lösa försvarsrelaterade utmaningar”.
Fluidik i analytiska robotar för upptäckt av biologiska och kemiska hot
Föreställ dig att kemisk och biologisk övervakning var som helst på jorden kan utföras automatiskt, särskilt på ställen där du själv inte gärna vill vistas, och data från undersökningarna kan presenteras med tolkningar av vad data tyder på. Det kan vara upptäckter av nya hot som ett virusutbrott, föroreningar eller användning av stridsmedel. Det specifika målet med detta projekt är att utveckla fluidsystem som möjliggör vårt koncept med ”upparbetning före detektion” och händelsestyrd provtagning inuti robotbaserade kemiska och biologiska övervakningssystem, och därmed nå TRL-nivå 3 (proof-of-concept). Tre olika robotars fluidik utvecklas nu: för Erdna (patogendetektion), för Lucia (detektion av kontamination/invasiva arter) samt för en robot (arbetsnamn Rambo) som upptäcker kemiska hot. StromTech har i stor konkurrens fått medel från Vinnova och samarbetar med Industridoktorn-anslutna Miljösus AB och Sensor Visions AB i projektet som pågår fram till sommaren 2024.
Alfafuels
Alfafuels är ett EU-projekt som fokuserar på isopren-produktion från genetiskt modifierade cyanobakterier. Industridoktorn deltar med analyser av flyktiga ämnen (främst isopren) och hur produkten ska fångas in från odlingarna för efterföljande fotokemisk omvandling och utnyttjande som jetbränsle i flygindustrin. Projektet är ett spinoff från tidigare projekt med soljetbränslen (se nedan).
Automatiskt övervakningssystem för virus och bakterier
Robotar i samhällets tjänst för skydd i nästa pandemi!
Vid bakterie- och virus-utbrott måste insatser ske snabbt innan utbrottet får spridning. Ett virus kan detekteras med s.k. PCR-teknik så snart det har sekvenserats, vilket t.ex. var gjort långt innan Sars Cov 2-viruset nått Sveriges gräns under den senaste pandemin. Ett automatiskt övervakningssystem skulle alltså göra det möjligt att snabbt få kontroll över smittspridningen. StromTech har fått medel från Vinnova för att bygga en prototyp (TRL6) till en uppkopplad robot som detekterar patogener i vatten. Arbetet görs även av Industridoktorn-anslutna Miljösus AB. Läs mer på www.stromtech.se
Algbläck för giftfri och koldioxidsnål textilinfärgning
Så vill Mounid lösa textilinfärgning i framtiden
Tillsammans med en rad aktörer inom textilindustrin utvecklar Industridoktorn (Miljösus AB & StromTech Sweden AB) giftfri textilfärg baserad på mikroalger för företaget Mounid (https://www.mounid.se/). Finansiär Vinnova. Läs mer på Wargön innovations hemsida https://wargoninnovation.se/mounid
En kombinerad fotobiologisk/fotokemisk produktionsplattform för hållbara soljetbränslen från CO2
Mikroalg eller cyanobakterie?
Med finansiering från Energimyndigheten kommer Industridoktorn (AddScience Sweden AB, Miljösus AB och StromTech Sweden AB) att bistå med kompetens för att utveckla drivmedel för framtida flygindustri. Projektet är av grundforskningstyp och sker ihop med Processum och fyra internationellt framstående forskargrupper på Uppsala Universitet (Ångströmlaboratoriet) ledda av Pia Lindberg, Peter Lindblad, Karin Stensjö och Henrik Ottosson. Uppgiften för Industridoktorn består i att kontrollera rökgaståligheten hos Synechocystis, en naturligt förekommande färskvattens-cyanobakterie.
Kompetenscentrum Marina Material, CCMM
Material i och ur havet
CCMM:s vision är hållbara material för och från våra hav. CCMM kommer att hjälpa industrin att utöka denna vision och identifiera forskningsområden med framtida potential. CCMM strävar efter att bli ett av de europeiska ”blå labben” som kommer skapa ”blå karriärer” inom materialvetenskap relaterad till den marina miljön. Det sker med stöd för testning, implementering och uppskalning av innovativ teknik i resursintensiva industrier. CCMM:s omfattning inkluderar forskning om material som opererar i den marina miljön samt förbättrade och nya material med hjälp av biobaserad råvara från haven. Finansiär Vinnova. CCMM koordineras av RISE Research Institutes of Sweden tillsammans med en projektgrupp som inkluderar KTH, Innovatum, Göteborgs universitet, Wargön Innovation och Industridoktorn för att etablera CCMM. För att fastställa industriella behov och forskningsämnen inkluderar CCMM 12 industriella partners.