Här kan du läsa om offentlig forskning som pågår hos Industridoktorn.
Alphafuels

Alphafuels är ett EU-projekt som fokuserar på isopren-produktion från genetiskt modifierade cyanobakterier. Industridoktorn deltar med analyser av flyktiga ämnen (främst isopren) och hur produkten ska fångas in från odlingarna för efterföljande fotokemisk omvandling och utnyttjande som jetbränsle i flygindustrin. Projektet är ett spinoff från tidigare projekt med soljetbränslen (se nedan).
Automatiskt övervakningssystem för virus och bakterier

Robotar i samhällets tjänst för skydd i nästa pandemi!
Vid bakterie- och virus-utbrott måste insatser ske snabbt innan utbrottet får spridning. Ett virus kan detekteras med s.k. PCR-teknik så snart det har sekvenserats, vilket t.ex. var gjort långt innan Sars Cov 2-viruset nått Sveriges gräns under den senaste pandemin. Ett automatiskt övervakningssystem skulle alltså göra det möjligt att snabbt få kontroll över smittspridningen. StromTech har fått medel från Vinnova för att bygga en prototyp (TRL6) till en uppkopplad robot som detekterar patogener i vatten. Arbetet görs även av Industridoktorn-anslutna Miljösus AB. Läs mer på www.stromtech.se
Algbläck för giftfri och koldioxidsnål textilinfärgning

Så vill Mounid lösa textilinfärgning i framtiden
Tillsammans med en rad aktörer inom textilindustrin utvecklar Industridoktorn (Miljösus AB & StromTech Sweden AB) giftfri textilfärg baserad på mikroalger för företaget Mounid (https://www.mounid.se/). Finansiär Vinnova. Läs mer på Wargön innovations hemsida https://wargoninnovation.se/mounid
En kombinerad fotobiologisk/fotokemisk produktionsplattform för hållbara soljetbränslen från CO2

Mikroalg eller cyanobakterie?
Med finansiering från Energimyndigheten kommer Industridoktorn (AddScience Sweden AB, Miljösus AB och StromTech Sweden AB) att bistå med kompetens för att utveckla drivmedel för framtida flygindustri. Projektet är av grundforskningstyp och sker ihop med Processum och fyra internationellt framstående forskargrupper på Uppsala Universitet (Ångströmlaboratoriet) ledda av Pia Lindberg, Peter Lindblad, Karin Stensjö och Henrik Ottosson. Uppgiften för Industridoktorn består i att kontrollera rökgaståligheten hos Synechocystis, en naturligt förekommande färskvattens-cyanobakterie.
Kompetenscentrum Marina Material, CCMM

Material i och ur havet
CCMM:s vision är hållbara material för och från våra hav. CCMM kommer att hjälpa industrin att utöka denna vision och identifiera forskningsområden med framtida potential. CCMM strävar efter att bli ett av de europeiska ”blå labben” som kommer skapa ”blå karriärer” inom materialvetenskap relaterad till den marina miljön. Det sker med stöd för testning, implementering och uppskalning av innovativ teknik i resursintensiva industrier. CCMM:s omfattning inkluderar forskning om material som opererar i den marina miljön samt förbättrade och nya material med hjälp av biobaserad råvara från haven. Finansiär Vinnova. CCMM koordineras av RISE Research Institutes of Sweden tillsammans med en projektgrupp som inkluderar KTH, Innovatum, Göteborgs universitet, Wargön Innovation och Industridoktorn för att etablera CCMM. För att fastställa industriella behov och forskningsämnen inkluderar CCMM 12 industriella partners.